Groepsfoto’s op jullie bruiloft: 3 essentiële tips

Nee, je wilt niet dat de groepsfoto’s ‘organisch’ gebeuren op jullie bruiloft. Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut vóór spontaniteit op een bruiloft, maar de groepsfoto's zijn het enige moment waarop ik dat altijd zou vermijden. Organische groepsfoto’s betekent dat ze in de meeste gevallen helemaal niet gebeuren, of er worden wel groepsfoto’s genomen maar het wordt zo’n totale chaos dat tante Toos het uiteindelijk overneemt en jullie met elke neef en nicht afzonderlijk laten poseren terwijl jullie de receptie missen.

Om dit dieptreurige scenario te vermijden, geef ik koppels graag drie belangrijke tips mee voor de groepsfoto’s op hun bruiloft, zodat ze met minimale inspanning de beste groepsfoto’s krijgen én binnen no time weer met een drankje in hun hand met al hun leuke gasten staan te kletsen. Als jullie deze drie tips gebruiken, dan komt het sowieso helemaal goed op jullie trouwdag. En ik mag dat zeggen, want ik heb er inmiddels al bijna 50 op deze manier gefotografeerd (;

1. Maak een lijst met de exacte namen van de mensen die jullie op de groepsfoto’s willen hebben

Groepsfoto op de stijger van het Scheepvaartmuseum

Neem de tijd om de naam van elk individu in elke groep op te schrijven. Jullie weten misschien wat jullie bedoelen met ‘familie van Maartje’, maar is dat alleen het gezin of ook de aanhang? Horen de kinderen daar ook bij? En hoe zit het dan met de nieuwe partner van Maartje’s moeder? En wat nou als er per ongeluk iemand vergeten wordt met alle emotionele schade van dien? (;

Er kan heel snel verwarring ontstaan over wie tot welke groep behoort, wat kan zorgen voor verwarring of misschien zelfs gênante situaties. Het hebben van een exacte lijst zorgt ervoor dat er geen discussie meer is op de dag zelf. En als een pro-actieve Tante Toos zich met de lijst bemoeit, dan mogen jullie mij gewoon voor de bus gooien en zeggen “bedankt, maar de fotograaf heeft een lijst waar we ons aan houden”.

2. Geef de lijst aan jullie fotograaf én een behulpzame gast met autoriteit

Groepsfoto van de bruid met haar vriendinnen bij de Oostdorperhoeve in Wassenaar

Jullie fotograaf moet zich kunnen concentreren op het daadwerkelijk maken van de foto’s (mensen goed positioneren, ervoor zorgen dat ze zich op hun gemak voelen en er redelijk blij uitzien), dus het is essentieel om een gast te rekruteren die de groepjes bij elkaar verzamelt. Dit kan een ceremoniemeester zijn, een wedding planner, of gewoon iemand die zeer geschikt is voor de functie. De functie-eisen zijn: een algemene kennis van wie wie is op de bruiloft en het vermogen om mensen aan te sturen. Geef ze de lijst en toestemming om streng te zijn zodat ze iedereen op tijd bij de fotograaf krijgen. Een luide veldstem en autoritaire persoonlijkheid zijn optioneel.

3. Maak foto’s met maximaal 10 groepen

Groepsfoto met alle gasten op de trap van Slot Zeist

Het doel van groepsfoto’s is om ten minste één goede foto te krijgen met jullie belangrijkste mensen, niet om met elke bruiloftsgast een foto te maken. Om er zeker van te zijn dat het niet te veel tijd kost, kunnen jullie het beste met 10 groepen of minder foto’s maken. Kiezen jullie ervoor om meer groepsfoto’s te doen, dan vind ik dat natuurlijk helemaal prima. Het is jullie feestje. Maar hou er wel rekening mee dat het echt veel tijd kan kosten, en dat jullie wangen pijn gaan doen van het lachen naar de camera.

En willen jullie echt op de foto met iedereen? Overweeg dan om een grote groepsfoto te nemen met alle gasten tegelijk. Benodigdheden: een trouwlocatie met een grote trap om hoogteverschil te creëren en/of een stevige ladder zodat jullie fotograaf de hoogte in kan om de achterste rij ook te zien.

Groepsfoto’s saai? Welnee, hou op, schei uit en bekijk deze voorbeelden:

Hi, ik ben Niyi!

En ik had even niet door dat we een duckface gingen maken, want anders had ik net zo mijn best gedaan als het bruidspaar! Wie weet ben ik ook wel de fotograaf voor jullie! Ik fotografeer met heel veel plezier stellen en bruiloften in Den Haag en omstreken. Wil je meer weten over mij? Klik dan hier.

Weet je al genoeg en ben je enthousiast? Stuur me dan snel een bericht!

Trouwfotograaf Niyi met een bruidspaar
Vorige
Vorige

6x De mooiste trouwlocaties van Den Haag

Volgende
Volgende

Wat moet ik aan voor mijn fotoshoot? Tips van een fotograaf