Wat moet ik aan voor mijn fotoshoot? Tips van een fotograaf

Yes! Jullie hebben een fotoshoot geboekt. En nu vragen jullie je natuurlijk af wat jullie in hemels naam aan moeten trekken. En dit is zeker niet onbelangrijk: kleur en kleding bepaalt deels de sfeer van jullie foto's. Geen zorgen, ik heb dé tips voor jullie!

Vrolijk gay koppel poseert samen op de Lange Voorhout in Den Haag voor hun fotoshoot met fotograaf NIYI photography.

1. Kies kleding waarin je je helemaal fantastisch voelt

Als je een outfit draagt waar je je fijn/mooi/aantrekkelijk/leuk in voelt dan straal je dat uit op de foto. En andersom geldt ook: kies geen kleding waar je je niet lekker in voelt! Je mag als je authentieke zelf op de foto.

Vrolijk gay koppel danst op de Lange Voorhout tijdens hun fotoshoot in Den Haag.

2. Draag praktische kleding en schoenen

Comfort is essentieel voor een fijne fotoshoot. Jullie zijn waarschijnlijk geen professionele modellen, dus jullie zijn het niet gewend om te doen alsóf jullie op je gemak zijn. We moeten er dus voor zorgen dat jullie je echt fijn voelen, en dat doen we zo:

  • Let op het weer. Wees verstandig en kies kleding waarin je het weer van de dag kan trotseren. Ik snap helemaal dat je er op je best wilt uitzien, maar we hebben er niks aan als je blauw ziet van de kou of peentjes zweet van de hitte. Dus check het weerbericht, hou rekening met het seizoen en kies wijs.

  • Draag comfortabele schoenen. Hetzelfde geldt voor schoenen. Jullie schoenen komen op de foto, dus het is belangrijk dat ze er goed uitzien. Maarrrr tegelijkertijd is de kans groot dat jullie een stukje gaan wandelen. Om leuke en dynamische foto’s te krijgen, is beweging belangrijk, dus kies liever voor schoenen waarvan je weet dat je er met minimale moeite een uurtje op kunt wandelen. Je voeten zullen je dankbaar zijn (;

  • Kies kleding die goed past. Een te strakke jurk die de hele tijd omhoog kruipt is oncomfortabel en zorgt ervoor dat je je minder kunt concentreren op de shoot. Verder ziet de camera natuurijk ook dat het te strak zit! Als je iets aanhebt waarvan je weet dat je er niet te hele tijd aan hoeft te friemelen, zit je goed.

Gay koppel poseert samen bij de Hofvijver in Den Haag voor hun fotoshoot.

Heb je wel eens naar foto’s van jezelf gekeken van vroeger en gedacht “omg, what was I thinking?!” Wij allemaal haha! Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar het is wel zonde als je de foto’s van je fotoshoot na een paar jaar niet meer mooi vindt omdat je outfit hopeloos uit de mode is. Gelukkig zijn er manieren om te zorgen voor tijdloze foto’s. Ja, echt waar! Hier zijn de drie principes die ik altijd gebruik:

3. Kies een tijdloze outfit

-       Vermijd drukke printjes. Printjes kunnen al heel snel gedateerd zijn. Bovendien leiden ze af van wat er echt toe doet op de foto: jullie!

-       Kies kleding in effen kleuren. Deze is eigenlijk heel logisch als je erover nadenkt. Een wit t-shirt raakt nooit uit de mode. Hetzelfde geldt voor een zwarte coltrui of een witte wollen trui in de winter. Hoe simpeler, hoe beter.

-       Draag kleding zonder merknamen, logo’s en teksten. Dit is het belangrijkste principe. Tekst en logo’s op kleding is een big no-no als je de boel tijdloos wilt houden.

Doe al het bovenstaande, en de kans dat je over 5, 10, 30, of misschien zelfs 80 jaar de foto’s nog steeds mooi vindt wordt aanzienlijk groter. Ik kan het natuurlijk niet 100% garanderen, want wie weet wat we in de toekomst echt van onze huidige outfits zullen vinden (;

Gay koppel eet een ijsje bij het IJskabinet op de Plaats in Den Haag tijdens hun fotoshoot.

4. Hardcore mode: kies een passend kleurenpalet

Kleuren zijn heel bepalend voor een foto. Draag je warme kleuren, zoals donkerrood of bruin, dan zullen je foto's een warmere uitstraling hebben dan wanneer je bijvoorbeeld een koude kleur draagt zoals blauw.

Verder is het fijn als jullie niet alleen bij elkaar passen, maar ook bij jullie omgeving tijdens de shoot. Jullie kunnen natuurlijk kiezen voor felle kleuren als jullie dat leuk vinden, maar neutrale kleuren zijn vaak de veiligere én fotogeniekere optie. Denk bijvoorbeeld aan beige, taupe, wit, zwart, grijs, bordeaux rood en denim.

Maar pas op: draag nooit of te nimmer precies dezelfde kleuren. Jullie zijn namelijk geen uniforme blob, maar individuen die toevallig ook heel mooi bij elkaar passen. De tijd van de shoots in spijkerbroek en een wit t-shirt in de duinen zijn goddank voorbij (;

Gay koppel geeft elkaar een kus op de Lange Voorhout in Den Haag tijdens hun fotoshoot.

5. Vraag jullie fotograaf om hulp

Twijfelen jullie over jullie outfits? Aarzel dan niet om jullie fotograaf om hulp te vragen. Ik heb zelf vaker dan ik durf te bekennen – met toestemming – in mensen hun kledingkast rondgesnuffeld om outfits uit te kiezen. Zo ook voor de shoot in deze blog! Deze foto's heb ik drie jaar geleden genomen en ze zijn nog steeds een belangrijk voorbeeld voor koppels.

Kan jullie fotograaf niet zelf jullie kledingkast induiken (of wil je dat liever niet, ook begrijpelijk haha!), leg de opties uit op bed of trek ze even aan, neem een foto, en stuur het op voor feedback. Jullie fotograaf denkt vast graag mee.

Koppel poseert op de Spaanse Trappen van Landgoed Clingendael in Den Haag tijdens hun fotoshoot.

6. Negeer de regels en doe gewoon waar je zelf zin in hebt

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een middelvinger op te steken naar mijn tips en lekker te doen waar je zelf zin in hebt. Wil je in een knalrode baljurk door de straten van Den Haag rennen? More power to you.

Bij de shoot hiernaast speelde de citroenrok een prominente rol. Een felgekleurd printje, helemaal tegen de regels voor tijdloze foto's in. Maar: het past in de groene omgeving, en het past helemaal bij de persoon die op de foto staat. Ook deze foto is al drie jaar oud en nog steeds een favoriet.

Dus, wees vooral je originele en authentieke zelf. Het zijn jullie foto's en het allerbelangrijkste is dat jullie er blij mee zijn.

Word ik jullie fotograaf?

Hi, ik ben Niyi! En ik schrijf deze blog. Ik fotografeer met heel veel plezier stellen en bruiloften in Den Haag en omstreken. Wil je meer weten over mij? Klik dan hier.

Weet je al genoeg en ben je enthousiast? Stuur me dan snel een bericht!

Trouwfotograaf Niyi uit Den Haag
Vorige
Vorige

Groepsfoto’s op jullie bruiloft: 3 essentiële tips

Volgende
Volgende

Zó zorg je voor een fotogenieke getting ready ochtend op je trouwdag