6 voor- en nadelen van een vintage trouwjurk

Eén ding is zeker: als je shopt voor een vintage trouwjurk weet je van tevoren niet wat je gaat tegenkomen. “Gedragen door Marlène Dietrich? Zou maar eens kunnen!” pronkt een label van een trouwjurk uit de jaren 30, gespot bij Laura Dols. In haar gecureerde vintage collectie vind je jurken van bijna 150 jaar geleden tot meer recente stukken uit de jaren 1980. Ik keek mijn ogen uit toen ik de winkel in Amsterdam bezocht.

Door de jaren heen zijn al ontelbaar veel stijlen de revue gepasseerd, het is haast niet bij te houden. “Zwitserse broderie uit de jaren 70 gevonden in Parijs,” staat op de beschrijving van weer een andere jurk. En naast een echte Vera Wang hangt een witte jumpsuit uit de jaren 80 gevonden in Los Angeles, voor de F1-bruid. Buiten de lijntjes kleuren? Het kan dus ook met een tweedehands bruidsjurk.

Wil je weten of een vintage trouwjurk ook wat voor jou is voor je aan je zoektocht begint? Hier zijn 3 redenen waarom het de moeite waard is. En dan nog eens 3 redenen waarom het misschien niet je ding is.

Labels van tweedehands trouwjurken in de winkel van Laura Dols

Een vintage trouwjurk is goedkoper

Als je nieuw bent in de trouwwereld en voor het eerst in een bruidswinkel komt, schrik je je een ongeluk wanneer je de prijzen ziet. Voor een mooie trouwjurk moet je al gauw 2.000 euro neerleggen, maar het kan ook tien keer zo duur als je iets bijzonders wilt. Voor veel mensen is dat het waard: je wilt er speciaal uitzien op je trouwdag, dus dan mag er ook aanzienlijk wat budget naar je outfit gaan.

Maar niet iedereen wil zoveel geld uitgeven aan een jurk die ze maar één keer zullen dragen. Wil je liever wat fondsen overhouden voor méér gasten, een open bar, een fantastische trouwfotograaf (je weet hoe je me moet contacteren) of je huwelijksreis? Dan is een tweedehands bruidsjurk een aantrekkelijke optie: mooi én goed voor de portemonnee. Bij Laura Dols kost een gemiddelde vintage trouwjurk rond de 1.000 euro, inclusief vermaakkosten! That is very different koek.

Bruid in een tweedehands trouwjurk

Vorige zomer fotografeerde ik bij Greens in the Park een bruid in een vintage jurk.

Een unieke bruidsjurk? Check!

Als je kiest voor een vintage trouwjurk, weet je zeker dat je iets unieks aan hebt op je trouwdag. Bij een vintage bruidsatelier kan je ook buitenlandse schatten vinden. Zo reist Laura Dols al jaren de wereld over om haar winkel te vullen. Jouw droomjurk kan uit San Francisco, Parijs of Berlijn komen.

Heb je je oog op iets laten vallen? Maar wil je misschien een lagere rug of een split in je rok? Dan kan je met de coupeuse bepalen welke aanpassingen mogelijk zijn. Oudere bruidsjurken zijn doorgaans vrij conservatief, maar je kunt het zo sexy laten maken als je wilt.

vintage trouwjurk met spaghettibandjes hangt voor een spiegel

Vintage is duurzamer

Kleding maar een enkele keer dragen en daarna voor eeuwig in de kast hangen is niet zo milieubewust. Door een retro trouwjurk te recyclen op je trouwdag kan je extra karmapunten winnen. Is een tweedehands bruidsjurk geen optie voor jou? Overweeg om je nieuw aangekochte jurk door te verkopen, zo ben je ook lekker circulair bezig. Je hebt je jurk niet nodig om je trouwdag te herbeleven. Daar heb je een fotoalbum voor, toch?

Laten we even open kaart spelen: nee, een tweedehands trouwjurk is niet voor iedereen. Dit zijn 3 keerzijden van een vintage bruidsjurk.

een rek met vintage trouwjurken

Vintage trouwjurken worden steeds zeldzamer

Ja, dat maakt ze uniek, maar de bron begint op te drogen. Vintage bruidsjurken zijn steeds moeilijker te vinden, want de stukken die de tand des tijds goed hebben overleefd, zijn al zo goed als allemaal gevonden. Er worden nu eenmaal geen trouwjurken uit de jaren 50 meer bijgemaakt. Een jammer vooruitzicht, maar ooit komt een tijd dat ze op zullen zijn.

vintage trouwjurk met witte pailletten hangt voor een spiegel

Bijna geen grote maten

Vooral personen met een kleine maat hebben wat te kiezen tussen de vintage trouwjurken. Daar zijn 2 redenen voor: mensen waren vroeger kleiner én bruiden trouwden jonger. Een jurk uit 1930 kan gedragen zijn door iemand van 16 jaar. Niet gek dat je daar niet in past als je twee keer zo oud bent. Laura Dols heeft wel een rek met grotere maten, maar je moet maar net geluk hebben dat daar iets tussen zit dat je mooi vindt. De keuze is niet reuze.

vintage trouwjurk uit de jaren 80

Op het avondfeest van mijn bruiloft droeg ik een vintage jurk uit de jaren 80. Foto door Roosmarijn Fotografie

Het kost veel tijd

Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg: een tweedehands trouwjurk vinden is heel veel werk. Mijn verwachting was dat de tweedehands markt verzadigd zou moeten zijn gezien het aantal mensen dat elk jaar trouwt!

Deksel. Op. De. Neus. Blijkbaar houden de meeste mensen hun bruidsjurk na gebruik voor eeuwig in de kast. Als je op je eigen houtje Vinted en Marktplaats gaat afspeuren, moet je geluk hebben dat je iets ontdekt dat je aanspreekt én de tijd vinden om de jurk te gaan passen bij iemand thuis. En dan kan het ook heel goed zijn dat jurk in het echt een teleurstelling is, keer op keer.

Net daarom is een winkel voor tweedehands trouwjurken zo handig: iemand anders doet het speurwerk in jouw plaats. Maar zelfs als je de beste intenties hebt, kan het heel goed zijn dat je gewoon niet vindt wat je zoekt tussen de vintage trouwjurken. Ik zat in hetzelfde schuitje. Mijn vintage vondst was er een die ik aantrok ná de ceremonie. Niets mis met een outfit change, toch?

witte vintage jumpsuit met lange mouwen

Dit artikel kwam tot stand na mijn bezoek aan de winkel van Laura Dols, die een en al vintage is. Ze is al 45 jaar een begrip op het gebied van vintage kleding, te vinden in de Negen Straatjes van Amsterdam. Haar trouwjurkencollectie is ondertussen zo groot dat ze er een aparte winkel voor heeft in Amsterdam-West. Laura Dols kiest de jurken zelf met zorg uit en zoekt daarvoor alle uithoeken van de wereld af. Veel dank aan Liv (die inmiddels niet meer bij Laura Dols werkt), die me zoveel over vintage trouwjurken wou vertellen in een interview.

Website: https://lauradols.nl/bruidsatelier/
Instagram:
https://www.instagram.com/lauradols_antique_weddingdress/
E-mail voor afspraak:
service@lauradols.nl

Trouwfotograaf Niyi Photography uit Den Haag met haar hond

Word ik jullie trouwfotograaf?

Hi, ik ben Niyi! En ik schrijf deze blog. Ik fotografeer met heel veel plezier stellen en bruiloften in Den Haag en omstreken. Wil je meer weten over mij? Klik dan hier.

Weet je al genoeg en ben je enthousiast? Stuur me dan snel een bericht!

Vorige
Vorige

Zó zorg je voor een fotogenieke getting ready ochtend op je trouwdag

Volgende
Volgende

Unieke trouwlocatie in Den Haag: Greens in the Park